Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Teatre per a col·lectius vulnerables: incursió social

 
 
Per segon cop, la residència i centre de dia per a la gent gran Monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig participarà en l’activitat teatral “InCursió Social”.
 
Aquest és un projecte singular i experimental, que incideix en col·lectius vulnerables, on a través de les arts escèniques, padrines, padrins i joves amb discapacitat, que normalment no tenen la possibilitat de participar en activitats creatives, es converteixen en creadors i protagonistes d’una experiència teatral. Aquesta serà la sisena edició d’aquest especial projecte. Afavorir la integració, convivència, comunicació i interacció de persones amb risc d’exclusió amb la comunitat, a través de l’art i de les arts escèniques com a eina fonamental per al desenvolupament personal i de l’autoestima, són els principals objectius que es pretenen assolir en aquesta aposta escènica.
 
Tenim tres grups de beneficiaris diferenciats, que participen en tot el procés creatiu des del seu inici: Persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental, avis interns a diferents residències i centres assistencials de les diferents comarques implicades i persones afins a aquest tipus de propostes, amb ganes de participar en un projecte d’aquestes característiques per potenciar el seu desenvolupament personal i també els vincles amb grups en risc d’exclusió.
 
Després de l’èxit aconseguit en les cinc edicions anteriors, i on la nostra residència de la Fundació Pere Mata també va participar l’any 2015, en la representació de l’obra A.M.O.R. s’evidencia que un dels grans encerts d’aquest projecte és el fet d’interrelacionar a persones de diferents col·lectius, tot i la dificultat que implica en el procés creatiu. Els participants són un grup heterogeni format per avis que viuen en residències assistides, persones amb discapacitats físiques i psíquiques, i persones sense cap tipus de limitació.
 
A través dels tallers, els participants s’adonen que les seves limitacions per altres són possibilitats, uns ajuden als altres i tenen la possibilitat de relacionar-se d’igual a igual amb persones sense cap tipus de discapacitat ni minusvalidesa, i aquest fet és clau per aconseguir que el grup en el seu conjunt guanyi fortalesa i sobretot una clara millora en la seva autoestima, a través de tot el procés es creen uns vincles emocionals inesperats i sorprenents.
 
En aquesta edició hi participem 8 centres assistencials;
 
Comarca de Les Garrigues: Centre Talma, Juneda, Residència Municipal d’Avis, Juneda.
 
Comarca de L’Urgell: Associació Alba, Tàrrega, Cooperativa d’Integració Social L’Olivera, Vallbona de les Monges. Residència i Centre de Dia per a la gent gran Monestir de St. Bartomeu, Bellpuig.
 
Comarca Pla d’Urgell: Acudam (Associació Comarcal Urgell D’Ajuda al Minusvàlid), Mollerussa.
 
En quant a l’equip docent que hi participa, hi tenim a Marta Pérez de la companyia T de Teatre, la coreògrafa Vero Cendoya, l’actriu Anna Barrachina i l’actor Ramon Giné formen l’equip docent d’aquesta edició.
 
Tot procés creatiu ha de culminar amb un enfrontament amb el públic i el resultat final d’aquests 3 mesos d’intens treball arribarà al seu clímax amb l’estrena de l’espectacle en tres sales de teatre de la província; Lleida, Tàrrega i Juneda. Podem assegurar que aquestes presentacions es converteixen en esdeveniments molt especials i plens de màgia.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES