Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Autolesions freqüents i de formes variades podrien ser símptomes d’autisme no diagnosticat

Un estudi de Villablanca sobre conductes autolesives ha determinat que són més prevalents en persones amb autisme, a més són més greus i presenten formes més variades que en altres persones amb diagnòstic únic de discapacitat intel·lectual. Per aquest motiu els autors del treball conclouen que els professionals han d’estar atents quan es produeixen autolesions freqüents i de formes diverses, perquè podria tractar-se d’un trastorn de l’espectre autista no diagnosticat.
 
L’estudi desenvolupat per Rafael Martínez, Anabel Folch i Carmen Orejuela, de la Unitat d’Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de la Fundació Villablanca (Grup Pere Mata) és part del treball POMONA-ESP, coordinat per Villablanca, per conèixer la salut de les persones amb discapacitat a Espanya. De les 900 persones de la mostra, un 16,2 per cent va presentar conductes autolesives; més d'una quarta part (26,5%) van tenir dolor oral; el 29,1% tenien diagnòstic d’epilèpsia i el 46,6% presentaven un diagnòstic dual (presència de psicopatologia co-morbosa).

Segons els investigadors, hi ha persones amb autisme i discapacitat intel·lectual que tenen dificultats per comunicar el dolor, per exemple en cas de dolor bucal, i davant aquesta situació poden colpejar-se o manifestar-se més irritables i agressives amb altres persones. És per això que alerten els professionals que parin atenció davant conductes autolesives freqüents i variades en persones amb discapacitat intel.lectual, ja que poden amagar un autisme no diagnosticat.

Aquest treball, amb el títol “Risk factors and topographies for self‐injurious behaviour in a sample of adults with intellectual developmental disorders”, s’ha publicat a la revista especialitzada de primer nivell Journal of Intellectual Disability Research, amb un factor d’impacte de 1.99. L’article forma part d’un número especial de la revista que té com a objectiu aprofundir en el coneixement que tenim actualment de la conducta autolesiva en persones amb autisme.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES