Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El conseller de Salut, Boi Ruiz, inaugura els nous serveis de Salut Mental a les Terres de l’Ebre

• Es crea el nou Servei Especialitzat en Salut Mental per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI)
• Amb el nou servei, les Terres de l’Ebre tindran una de les xarxes més completes de Catalunya d’atenció a la salut mental.
• El Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) es trasllada i millora les instal·lacions

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, ha inaugurat el nou Servei Especialitzat en Salut Mental per a persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (SESM-DI) a Tortosa, que gestiona la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre. Aquest servei, fins ara inexistent a les Terres de l’Ebre, convertirà aquestes comarques en una de les zones de Catalunya amb la xarxa de serveis d’atenció a la salut mental més completa, en proporció a la seva població. En total a les Terres de l’Ebre hi ha 21 serveis i dispositius entre la xarxa sanitària i la social, gestionats pel Grup Pere Mata, que inclou:

-Centres de salut mental d’adults (CSMA) a Tortosa, Amposta i Móra d’Ebre
-Centres de salut mental infanto juvenil (CSMIJ) a Tortosa, Amposta i Móra d’Ebre
- Hospitals de dia per a adults (Amposta) i infants i joves (Tortosa)
- Hospital d’aguts, subaguts, llarga estada i urgències psiquiàtriques (Unitat Polivalent d’Amposta)
- Centres de dia a Amposta i Tortosa
- Servei sociosanitari a Amposta
- Llar residència
- Pisos assistits
- Programa d’autonomia a la pròpia llar
- Servei pre laboral
- Centre especial de treball
- Fundació Tutelar

La posada en marxa del SESM-DI permetrà que els 100 pacients que s’atenen actualment no s’hagin de desplaçar a Reus, alhora que, per una major proximitat del servei, es podran atendre més persones de les Terres de l’Ebre amb discapacitat intel•lectual que també pateixen una malaltia mental. A més de l’avaluació, diagnòstic i tractament integral de la persona afectada, el SESM-DI també realitza tasques de suport, informació i orientació a les famílies. Aquest nou servei també inclou accions de formació, coordinació de casos entre diferents serveis implicats, i coordinació del Grup d’Estudi i Derivació, que s’encarrega a la Regió Sanitària d’avaluar les necessitats de les persones amb discapacitat intel•lectual i trastorn mental, centralitzar les demandes, decidir sobre la derivació dels casos, etc.

D’altra banda, el conseller també va inaugurar el nou Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) de Tortosa, gestionat també per la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i que fins ara s’ubicava a la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa. El trasllat d’aquest dispositiu ambulatori permetrà millorar les condicions d’atenció als infants i joves de les Terres de l’Ebre afectats per una malaltia mental. Actualment, els professionals del CSMIJ atenen unes 6.000 visites anuals.

A més de l’atenció específica a aquest col•lectiu, des del CSMIJ també es realitzen diversos programes com els següents:

- Atenció a la Trastorn Mental Greu d’infants i joves
- Suport a les àrees de primària de salut per millorar la seva capacitat d’atenció a problemàtiques de salut mental i addiccions
- Programa Salut i Escola per millorar la salut dels adolescents a través d’accions de promoció de la salut i la prevenció de situacions de risc, i d’atenció precoç als problemes de salut
- Programa de Psicoteràpia, tant individualment com en grup
- Programa d’atenció específica al Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH)
- Tractaments integrals, multidisciplinars, planificats, estructurats i avaluats amb intervencions individuals, grupals i familiars
- Coordinació amb Justícia juvenil

Tant el SESM-DI com el CSMIJ s’ubiquen en un local d’uns 1.000 metres quadrats, tot i que tenen espais diferenciats i accessos independents, i permeten avançar en l’atenció i el servei a les persones amb discapacitat intel•lectual i malaltia mental de les Terres de l’Ebre.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES