Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Comença el projecte de recerca finançat amb 349.000 euros per La Marató

L'Institut Pere Mata (IPM) ja ha iniciat el projecte de recerca  anomenat "Predictors hormonals, inflamatoris, genètics, familiars i clínics de l'increment ponderal i síndrome metabòlica en primers episodis psicòtics i maníacs: estudi prospectiu de 1 any d'evolució centrat en l'eix hipotalàmic -pituïtari-adrenal "que la Fundació La Marató de TV3 ha finançat amb un ajut de 349.086 euros.

La investigació que es realitzarà pretén l’abordatge de la psicosi incipient mitjançant l’estudi de persones joves d’entre 18 i 22 anys que comencen a manifestar els primers símptomes de trastorns com l’esquizofrènia o els trastorns bipolars. La recerca se centrarà en una població mínima de 200 persones més els seus familiars i la població de control (és a dir, persones sanes).

A més de l’anàlisi genètica, neuropsicològica, endocrina o amb neuroimatges (és a dir, ressonàncies magnètiques), el projecte de l’Institut Pere Mata també inclou l’estudi des del punt de vista assistencial a partir de l’aportació que farà el Centre de Salut Mental de Reus i el de Tarragona, així com els recursos d’hospitalització de l’IPM. Per a la realització de la recerca, l’anàlisi hormonal dels pacients la realitzarà el Centre for Cardiovascular Sciences Universtiy de Edinburgh.

Aquest treball d’investigació s’ha de desenvolupar durant 3 anys, de manera que el 2013 s’hauran de presentar els resultats obtinguts davant un simposi organitzat per la Fundació La Marató de TV3.

El passat 20 de novembre, el Dr. Antoni Labad, director mèdic de l’Hospital Universitari de l’Institut Pere Mata i catedràtic de psiquiatria de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que dirigeix el projecte, i la directora mèdica de l’Àrea Comunitària de l’IPM, la Dra. Pilar Casaus, van recollir l’ajut atorgat en un acte presidit per la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli.

131 avaluadors de 17 països
A la convocatòria oberta per la Fundació La Marató de TV3 es van presentar un total de 151 projectes de 81 institucions de recerca diferents. Tots els projectes van ser valorats per 131 experts procedents de 17 països: Estats Units, Israel, Índia, França, Austràlia, Alemanya, Itàlia, Anglaterra, Canadà, Brasil, Mèxic, Holanda, Suècia, Singapur, Dinamarca, Iran i Japó. Resultat d’aquest intens procés d’avaluació ha estat la selecció dels 26 projectes que finalment han rebut els ajuts, i entre els quals hi ha el de l’Institut Pere Mata.

Cal recordar que per La Marató de 2008, que estava dedicada a les malalties mentals, l’Institut Pere Mata va organitzar una caminada popular i una jornada de portes obertes en les que van participar més de 2.200 persones. En total es van recaptar 9.000 euros.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES